Pentru cei mai mulți dintre noi, nu există zi fără cafea. Este tabietul preferat, momentul cel mai plăcut din rutina zilnică și un bun prilej de socializare cu prietenii sau la birou. Gustul și mirosul cafelei sunt stimuli savuroși care ne ajută să începem ziua în cel mai plăcut mod, dar aceștia pot fi influențați de mai mulți factori, precum tipul aparatului, modul de preparare, granulația cafelei măcinate și de felul în care au fost păstrate boabele.
După ce ți-ai ales tipul de cafea, ca să te poți bucura de toate beneficiile cafelei și mai ales pentru că tuturor ne place să ne bem cafeaua în stilul propriu, ar trebui să alegem și o metodă corectă de cum se face cafeaua. Sunt nenumărate metode pentru prepararea cafelei, unele dintre ele vechi, altele moderne, inclusiv echipamentele s-au schimbat, îmbunătăţindu-se în ultimii ani. Ce să alegem: french press, la ibric, la filtru, la espressor, moka sau cafeaua la nisip, cafeaua finlandeză, cafeaua grecească sau cafeaua jamaicană cu suc de portocale?
- Preparare prin fierbere
Povestea despre cum se face cafeaua orientală sau turcească a început cu un ibric. Prepararea cafelei la ibric este o metodă foarte veche, se pune pe foc ceainicul, se adaugă cafeaua, se infuzează și se bea, iar înviorarea e instantanee. Este încă folosită în mod constant în ţări ca Turcia, Grecia, Cipru sau Arabia. Pentru ibric, cafeaua se macină cel mai fin în comparaţie cu celelalte metode de preparare.
- Timp: 4-5 minute pentru fierbere, 2 minute pentru depunerea zațului de cafea.
- Gust: depinde de boabele pe care le folosești.
Cafea turcească - Dacă ești o persoană căreia îi plac lucrurile vintage și vrei să-ți amintești de cum se face cafeaua cu caimac de pe vremea bunicii, atunci fă rost de un ibric, cel mai bine cu strat protector și treci la treabă. Umple ibricul cu cafea de granulație fină, proaspăt măcinată, toarnă deasupra apă, fierbe-o la foc mic sau în nisip de cuarț și nu uita să culegi caimacul. Cafeaua turcească este gata, iar zațul este numai bun pentru povești.
- Timp: 3-4 minute.
- Gust: puternic, aromat, corpolent, plin.
Prepararea cu ajutorul presiunii
Dacă te întrebi cum se face cafeaua prin presiune, principalul atribut al metodei este forța: automată, cu abur sau umană.
- Timp: după încălzirea aparatului, 20-30 secunde.
- Gust: tanic, dar lipsit de amăreală.

Моkа (macchinetta în italiană) - Moka este o metodă de preparare a cafelei care foloseşte un recipient din metal împărţit în două: un rezervor unde se pune apa şi unul în care se adună cafeaua. Aburul apei fierte trece prin cafeaua măcinată şi se adună în celălalt rezervor. Este modalitatea de preparare cea mai apropiată de espresso.
- Timp: 5 minute.
- Gust: ca un espresso, dar mai blând.
Fierbere cu ajutorul infuzării
Chiar dacă nu ești băutor de ceai, infuzarea nu este întotdeauna cea mai anostă soluție. Amatorii de cafea din Evul Mediu amestecau boabele de cafea cu apă fierbinte, le lăsau ceva timp să se infuzeze, apoi le treceau prin sită și se umpleau de energie.
- Timp: 3-5 minute, se ține capacul cu pistonul ridicat și apoi se apasă pentru a presa cafeaua la fundul dispozitivului.
- Gust: fin și catifelat, cafeaua obținută va avea un conținut mai mare de cofeină.
Preparare prin filtru de hârtie
Cafeaua la filtru este, în esenţă, o metodă modernă a cafelei turceşti. Pentru această modalitate de preparare este nevoie de filtru (cafetieră), acesta fiind unul dintre cele mai întâlnite electrocasnice pentru prepararea cafelei. Este o modalitate de a afla cum se face cafeaua în cel mai simplu și banal mod. Metoda este foarte populară în America de Nord, ca şi Americano. Din cauza modului de preparare mai este denumită „pour over”, ceea ce în traducere din engleză înseamnă a turna deasupra. Se ia un suport de filtru, se pune în interior un filtru special de hârtie, se adaugă cafeaua măcinată și se adaugă apă. Lichidul trece lent prin hârtia poroasă și se scurge picătură cu picătură în ceașca de cafea.
- Timp: de la 3-5 minute.
- Gust: plin și generos.
Datorită comodității, este cea mai populară metodă de preparare a cafelei. Plus că o cafea obținută în acest mod, va avea mai puțină cofeină în comparație cu una obținută prin „fierbere” iar filtrele folosite blochează compușii uleioși, care cresc nivelul colesterolului, să ajungă în cafeaua ta.