Cum se face cafeaua? 6 Modalitati de preparare a cafelei

Cum se face cafeaua? 6 Modalitati de preparare a cafelei

 

Pentru cei mai mulți dintre noi, nu există zi fără cafea. Este tabietul preferat, momentul cel mai plăcut din rutina zilnică și un bun prilej de socializare cu prietenii sau la birou. Gustul și mirosul cafelei sunt stimuli savuroși care ne ajută să începem ziua în cel mai plăcut mod, dar aceștia pot fi influențați de mai mulți factori, precum tipul aparatului, modul de preparare, granulația cafelei măcinate și de felul în care au fost păstrate boabele. 

După ce ți-ai ales tipul de cafea, ca să te poți bucura de toate beneficiile cafelei și mai ales pentru că tuturor ne place să ne bem cafeaua în stilul propriu, ar trebui să alegem și o metodă corectă de cum se face cafeaua. Sunt nenumărate metode pentru prepararea cafelei, unele dintre ele vechi, altele moderne, inclusiv echipamentele s-au schimbat, îmbunătăţindu-se în ultimii ani. Ce să alegem: french press, la ibric, la filtru, la espressor, moka sau cafeaua la nisip, cafeaua finlandeză, cafeaua grecească sau cafeaua jamaicană cu suc de portocale?

 • Preparare prin fierbere

Povestea despre cum se face cafeaua orientală sau turcească a început cu un ibric. Prepararea cafelei la ibric este o metodă foarte veche, se pune pe foc ceainicul, se adaugă cafeaua, se infuzează și se bea, iar înviorarea e instantanee. Este încă folosită în mod constant în ţări ca Turcia, Grecia, Cipru sau Arabia. Pentru ibric, cafeaua se macină cel mai fin în comparaţie cu celelalte metode de preparare. 
 

Cafea cowboy - După ce cafeaua măcinată s-a „scufundat” în apă clocotită, se ia imediat vasul de pe foc și se lasă soluția să se infuzeze. O astfel de cafea poate fi preparată în orice recipient și poate rezolva problema cum se face cafeaua în cazul în care te afli undeva în condiții de camping.
 • Timp: 4-5 minute pentru fierbere, 2 minute pentru depunerea zațului de cafea.
 • Gust: depinde de boabele pe care le folosești.

Cafea turcească - Dacă ești o persoană căreia îi plac lucrurile vintage și vrei să-ți amintești de cum se face cafeaua cu caimac de pe vremea bunicii, atunci fă rost de un ibric, cel mai bine cu strat protector și treci la treabă. Umple ibricul cu cafea de granulație fină, proaspăt măcinată, toarnă deasupra apă, fierbe-o la foc mic sau în nisip de cuarț și nu uita să culegi caimacul. Cafeaua turcească este gata, iar zațul este numai bun pentru povești.
 • Timp: 3-4 minute.
 • Gust: puternic, aromat, corpolent, plin.
 

Prepararea cu ajutorul presiunii
 

Dacă te întrebi cum se face cafeaua prin presiune, principalul atribut al metodei este forța: automată, cu abur sau umană. 
 

Espressor – Espresso este o modalitate de preparare a cafelei prin turnarea sub presiune a apei fierbinţi peste cafeaua măcinată. Apa fierbinte sub presiune înaltă este trecută printr-un filtru cu cafea măcinată, ca apoi un flux de espresso revigorant va curge seducător în ceașca ta. Este una din cele mai populare modalități de a bea o cafea bună și de a afla cum se face cafeaua în stil italienesc. Cafeaua la espressorul automat este considerată cea mai bună şi cea mai pură cafea și poate fi recunoscută după stratul de spumă care se formează deasupra ei.
 • Timp: după încălzirea aparatului, 20-30 secunde.
 • Gust: tanic, dar lipsit de amăreală.
Моkа (macchinetta în italiană) - Moka este o metodă de preparare a cafelei care foloseşte un recipient din metal împărţit în două: un rezervor unde se pune apa şi unul în care se adună cafeaua. Aburul apei fierte trece prin cafeaua măcinată şi se adună în celălalt rezervor. Este modalitatea de preparare cea mai apropiată de espresso. 
 • Timp: 5 minute.
 • Gust: ca un espresso, dar mai blând.
 

Fierbere cu ajutorul infuzării
 

Chiar dacă nu ești băutor de ceai, infuzarea nu este întotdeauna cea mai anostă soluție. Amatorii de cafea din Evul Mediu amestecau boabele de cafea cu apă fierbinte, le lăsau ceva timp să se infuzeze, apoi le treceau prin sită și se umpleau de energie.
 

French Press - Cu această modalitate vei afla cum se face cafeaua în stil franțuzesc folosindu-te de un recipient de sticlă cu filtru și un capac cu piston pentru a presa amestecul de apă fierbinte și cafea. Secretul gustului aromat și profund al cafelei realizate la presa franceză vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac. Prin această metoda se consumă mai multă cafea măcinată, măcinătura fiind mai mare de obicei. Este o modalitate modernă, comodă și rapidă de a prepara cafeaua preferată.
 • Timp: 3-5 minute, se ține capacul cu pistonul ridicat și apoi se apasă pentru a presa cafeaua la fundul dispozitivului.
 • Gust: fin și catifelat, cafeaua obținută va avea un conținut mai mare de cofeină.
 

Preparare prin filtru de hârtie
 

Cafeaua la filtru este, în esenţă, o metodă modernă a cafelei turceşti. Pentru această modalitate de preparare este nevoie de filtru (cafetieră), acesta fiind unul dintre cele mai întâlnite electrocasnice pentru prepararea cafelei. Este o modalitate de a afla cum se face cafeaua în cel mai simplu și banal mod. Metoda este foarte populară în America de Nord, ca şi Americano. Din cauza modului de preparare mai este denumită „pour over”, ceea ce în traducere din engleză înseamnă a turna deasupra. Se ia un suport de filtru, se pune în interior un filtru special de hârtie, se adaugă cafeaua măcinată și se adaugă apă. Lichidul trece lent prin hârtia poroasă și se scurge picătură cu picătură în ceașca de cafea. 
 

Chemex - Este un recipient de sticlă, cu o formă care amintește de o clepsidră. Denumirea vine de la filtrul de hârtie de calitate, Chemex, care este cu 30% mai gros decât filtrele obișnuite, iar acest fapt cu siguranță se reflectă în profunzimea gustului cafelei. Este un filtru elegant care crează o atmosferă stilată.
 • Timp: de la 3-5 minute.
 • Gust: plin și generos.
 

Datorită comodității, este cea mai populară metodă de preparare a cafelei. Plus că o cafea obținută în acest mod, va avea mai puțină cofeină în comparație cu una obținută prin „fierbere” iar filtrele folosite blochează compușii uleioși, care cresc nivelul colesterolului, să ajungă în cafeaua ta.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!