Un iubitor de cafea știe cât de important este procesul de preparare al acesteia, iar cafeaua făcută ca la carte are în spate o întreagă cultură a gustului. Majoritatea dintre noi iubim tot felul de gadgeturi pentru cafea pentru a face prepararea perfectă, dar cea mai bună experiență de băut cafeaua începe și se termină cu alegerea boabele de cafea preferate din multitudinea de tipuri de cafea existente pe piață.
Cele mai cultivate soiuri de cafea
Există atâtea varietăți de cafea și atâtea arome, încât nu vei ști niciodată dacă le-ai încercat pe toate. Cele peste 80 de tipuri de cafea boabe fac cafeaua una din cele mai consumate tipuri de băutură din lume. Dintre aceste tipuri de cafea, Arabica are o piaţă de aproximativ 70 %, în timp ce restul intră în categoriile Robusta, Liberica sau Maragogype. Țările în care se cultivă cafeaua sunt în special în America Centrală şi de Sud, India şi Africa, iar peste 40% din cafeaua vândută la nivel mondial este Africa de Sud, Brazilia și Columbia.
- Cafeaua Arabica
Este cea mai apreciată și răspândită dintre toate aceste tipuri de cafea, fiind originară din Africa, zona Abisinia și se cultivă atât în Africa cât și în America Latină și Asia. Este o specie cultivată la altitudini mari (600 – 2000m). Arborele de cafea are o funcție de auto apărare față de dăunători, insecte... și cu cât este mai expus cu atât secretă mai multă cofeină pentru a se apăra, de aici și gustul "amar" de cafea. Arabica fiind cultivată la o altitudine mai înaltă este mai puțin expusă dăunătorilor și automat nu are nevoie de prea multă cofeină, în schimb își dezvoltă mai bine aromele față de Robusta.
Ca aspect, înainte de prăjire, boabele au o culoare verde puternic, sunt alungite și au o canelură ușor sinuoasă, iar gustul este fin, ușor acid și nu foarte amar.
În funcţie de regiunea şi de solul în care au fost cultivate putem avea diferite arome de tipuri de cafea Arabica.
- Cafeaua Arabică din Guatemala are o corpolenţă ridicată, care se remarcă prin aciditate completă, uşoară şi doar o idee de tutun fresh.
- Cafeaua Arabică din Kenya are un gust mai puternic şi mai amar.
- Boabele de cafea din Brazilia au aromă de cacao sau alune.
- Cea mai cunoscută cafea Arabica este cea cultivată în Columbia, ea fiind totodată şi cea mai consumată printre cunoscători. Este un amestec unic, care oferă o combinație valoroasă de note de cacao și rădăcină de lemn dulce.
- Cafeaua Robusta
Având originile în Congo, cafeaua Robusta este a doua în ierarhia consumului de cafea la nivel mondial. Se cultivă intens în Africa, Asia, India și Indonezia. Este printre acele tipuri de cafea care poate creşte la altitudini joase, între nivelul mării și 600m. Spre deosebire de cafeaua Arabica, se adaptează ușor climatului sever, este rezistentă la boli și dăunători.
Ca aspect, boabele proaspete au o culoare verde pal, cu tente de maro și sunt mai mici decât cele de Arabica. Fructele conțin de două ori mai multă cafeină decât în cazul cafelei Arabica și pentru că această cafeină are gust amar și cafeaua Robusta are un gust puternic, amar și dur. Robusta este apreciată în gama de cafea solubilă.
- Cafeaua Liberica
Este originară din Africa, Liberia, și se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii și Americii de Sud. Are boabele adesea deformate, de dimensiune medie și culoare de la brună la galbenă, fiind în categoria cafelelor „comerciale”, asemănătoare cu cafeaua Robusta ca aromă, dar deține doar 2% din producția de cafea din lume.
- Cafeaua Maragogype
Este dintre acele tipuri de cafea hibrid rezultat din încrucișarea speciilor Arabica și Liberica și este originară din Brazilia, orașul Maragogype. Crește la altitudini cuprinse între 600 - 1000m și are boabele de calitate superioară și medie, păstrând caracterele speciei Arabica și având culoarea verzuie. Are o aromă bogată, acră-amăruie, ușor acidă, potrivită pentru cafelele preparate la filtru sau expresor. Calitatea acestei cafele nu poate depăşi calitatea cafelei Arabica.
Feluri în care poți bea cafeaua
Prepararea unei cafele nu mai reprezintă, pentru mulți dintre noi, doar o operațiune realizată mecanic în fiecare dimineață, pentru a ne putea trezi mai bine. Ea s-a transformat ușor într-o știință și, pentru unii, chiar într-o artă. Gustul final este influențat de foarte mulți factori în momentul în care ajunge în espressor: calitatea apei, cantitatea folosită pentru fiecare ceașcă, capacitatea espressorului de a scoate ce-i mai bun din boabe, îndemânarea și priceperea acelui barista care trebuie să stăpânească temeinic toate procesele și tehnicile pentru a-ți da cea mai bună cafea.
Pentru foarte mulți dintre noi, cuvântul „cafea” este sinonim cu „espresso”. Espresso este băutura de bază, ce se obține din cafea, fiind foarte aromată și tare, nu mai mare de 30 ml și care se prepară prin trecerea unui jet de apă fierbinte printr-o cantitate anume de cafea măcinată. De obicei într-un espressor.
- Cappuccino
Este, probabil, unul dintre cele mai populare tipuri de cafea la nivel mondial. Numele băuturii provine de la asemănarea de culoare cu cea a straielor călugărilor capucini. Conform unei legende, un călugăr capucin, prezent la bătălia de eliberare a Vienei de sub asediul otoman, a diluat cafeaua turcească cu cremă de lapte, creând astfel primul „capucino”.
În majoritatea rețetarelor cappuccino este format, de obicei, din două straturi, un espresso (30 ml) sau ristretto (20 ml) peste care se toarnă cremă de lapte (160 ml), care îi oferă un gust plăcut și ușor. Cappuccino poate fi decorat cu bucăţele de ciocolată sau alte decoraţiuni dulci.
- Macchiato (sau Piccolo Latte)
Un macchiato este o ceașcă de cafea espresso peste care se adaugă lapte aburit, direct în ceașcă. Este, în mod obișnuit, mai tare decât un cappuccino, cu care seamănă ca preparare. Denumirea provine de la cuvîntul italian „macchia”, care înseamnă pată. Este printre acele tipuri de cafea de dimensiuni mai mici și este servit de obicei într-o ceașcă de espresso.
- Mochaccino
Există multe tipuri de cafea, variațiuni ale băuturii cappuccino. O cafea „mocha” nu este altceva decât o cafea latte peste care a mai fost adăugată ciocolată rasă, sirop sau chiar ciocolată pudră. La prepararea băuturii se adaugă uneori valoare estetică prin „latte art”, care constă în prepararea cremei în anumite forme și culori. Este mai mult un desert decât o cafea în adevăratul sens al cuvântului. Numele este utilizat pentru a descrie gustul de ciocolată al boabelor de cafea derivate din speciile de cafea Arabică.
- Irish Coffee
Există și tipuri de cafea binecuvântate cu băuturi alcoolice. Cafeaua irlandeză este preparată, bineînțeles, cu whiskey. Rețeta este simplă: se folosește tot o ceașcă de espresso fierbinte, peste care se adaugă aproximativ 20 de mililitri de whiskey irlandez, zahăr și un strat gros de frișcă deasupra. Este o băutură ce se poate servi mai degrabă după-amiază.
- Frappé
Există tipuri de cafea servite reci, iar acest Frappé este un tip de espresso rece, cu gheață zdrobită. Poate fi servit cu o varietate de topping-uri: zahăr, siropuri aromate, înghețată de vanilie, lapte rece, frișcă, lichior.